Revival | Ιατρικά και Βιομηχανικά Αέρια

Loading...

Language Flag Language Flag
Banner for Espa

Φιάλες Ιατρικών Αερίων

Τα ιατρικά αέρια περιλαμβάνουν το οξυγόνο, το άζωτο, το διοξείδιο του άνθρακα, το πρωτοξείδιο του αζώτου και τον ιατρικό αέρα. Οι προδιαγραφές των ιατρικών αερίων συμφωνούν με τα όρια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία. Χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές ιατρικής περίθαλψης αλλά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις όταν απαιτείται η καθαρότητά τους. Η REVIVAL διαθέτει φιάλες ιατρικών αερίων σε απόθεμα, με σκοπό την άμεση κάλυψη του ενδιαφερόμενου.

Η μεγάλη φιάλη είναι το σύνηθες μέγεθος συσκευασίας ιατρικών αερίων για μεγάλες καταναλώσεις ή αυξημένα αποθέματα. Πρόκειται για μεταλλικά κυλινδρικά δοχεία, εντός των οποίων συσκευάζεται το αέριο σε μεγάλες πιέσεις. Η διάκρισή τους γίνεται από τον χρωματισμό τους και όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, ισχύει ο συγκεκριμένος χρωματικός κώδικας.

 

 

Το πιο συνηθισμένο μέγεθος για μια φιάλη οξυγόνου είναι αυτό των 50 λίτρων. Ο όγκος αυτός αφορά το περιεχόμενο της φιάλης σε ατμοσφαιρική πίεση (περίπου 1 bar). Η δυνατότητα των εν λόγω φιαλών φτάνει μέχρι τα 200 bar (ή 150 bar για παλαιού τύπου φιάλες). Στην πίεση αυτή γεμίζουν οι φιάλες με τα ιατρικά αέρια. Μοναδικές εξαιρέσεις είναι το πρωτοξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του άνθρακα διότι τα δύο αυτά αέρια βρίσκονται σε υγρή φάση μέσα στις φιάλες. Για το λόγο αυτό οι πιέσεις των αερίων αυτών είναι αρκετά μικρότερες (περίπου 45-55 bar ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία) και τα αέρια αυτά μετρούνται με μονάδες βάρους (κιλά). Όλα τα υπόλοιπα αέρια μετρούνται με μονάδες όγκου (κυβικά μέτρα) τα οποία και πιστοποιούν το περιεχόμενο τους.

 

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω μία φιάλη αερίου (πλην των πρωτοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του άνθρακα) όταν πληρούται σε 200 bar πίεση εμπεριέχει περίπου 10 κυβικά μέτρα. Αυτή η απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιο πρόσφατες τεχνικές μέτρησης λαμβάνουν υπόψη τους και τον λεγόμενο συντελεστή συμπιεστότητας κάθε αερίου, δηλαδή μια σταθερά για κάθε αέριο που πολλαπλασιαζόμενη με τον ιδανικό όγκο των 10 κυβικών μέτρων δίνει το τελικό περιεχόμενο της φιάλης. Για τα πιο συνηθισμένα αέρια οι σταθερές αυτές είναι:

 

  • ΦΙΑΛΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ: 1,07
  • ΦΙΑΛΗ ΑΖΩΤΟΥ: 0,96
  • ΦΙΑΛΗ ΗΛΙΟΥ: 0,91

Οι μεγάλες φιάλες διαθέτουν όλες κλείστρα γαλλικού τύπου (NF) με τις προδιαγραφές του παρακάτω πίνακα. Οι σύνδεσμοι εξόδων των φιαλών διαφέρουν ανάλογα με το κάθε είδος.